Reprezentarea Exclusivă versus Exclusivitate

Reprezentarea exclusivă și Exclusivitatea, deși sună asemănător, nu sunt același lucru, ba chiar dimpotrivă.

Prima îți protejează interesele. Cât privește sistemul ”clasic” de intermediere cu exclusivitate, mai bine vinzi singur.

Ce este Reprezentarea Exclusivă?

Reprezentarea Exclusivă este un contrat de mandat prin care un agent își asumă reprezentarea unei singure părți în tranzacția imobiliară, și anume reprezentarea Clientului său care l-a angajat.

Agentul imobiliar va fi 100% dedicat clientului său și îi va apăra interesele, similar modului în care într-un proces un avocat protejează interesele clientului său.

Reprezentarea Exclusivă NU este limitativă. În Reprezentarea Exclusivă agentul care reprezintă un Vânzător este deschis la colaborare cu toate agențiile oferind din comisionul său în scopul de a găsi cumpărător, în interesul clientului său.

Reprezentarea Exclusivă este cel mai bun mod de lucru în relația agent-client, cunoscut la ora actuală. Pentru că este singurul mod de lucru care permite cu adevărat agentului să-și desfășoare toată capacitatea și expertiza pentru a-și servi clientul la cele mai înalte standarde. 

În Reprezentarea Exclusivă agentul lucrează pentru clientul său ca și cum ar lucra pentru sine însuși.

Cum știi dacă un agent oferă într-adevăr REPREZENTARE EXCLUSIVĂ? Iată indiciile cele mai evidente:

  • Un agent profesionist care lucrează în Reprezentarea Exclusivă în mod corect, va căuta de la început să înțeleagă cât mai bine nevoia ta imobiliară; să-ți ofere cât mai multe informații privind piața imobiliară și cum va decurge procesul tranzacției; și să te îndrume cu cele mai bune sfaturi.
  • El îți va prezenta întotdeauna o Analiză Comparativă de Piață în scris, și doar pe baza ei va recomanda cel mai bun preț de listare. Agenții care lucrează în Exclusivitate nu vor face asta.
  • Întreabă cum intenționează să-ți promoveze proprietatea și ce buget are pentru asta! Agentul care lucrează în Reprezentare Exclusivă va investi mult în marketingul proprietății tale, lucrând cu fotograf profesionist pentru realizarea de fotografii profesionale, plătind promovare preferențială a proprietății tale pe portalurile imobiliare și prin multe alte mijloace după caz.
  • Întreabă-l dacă este dispus să colaboreze cu alți agenți din piață în interesul tău! Agentul care lucrează în simplu contract de Exclusivitate nu va face niciodată asta.

Să vinzi singur, fără agenți imobiliari este o opțiune perfect valabilă. Scopul este să înțelegi ce alte opțiuni ai, pentru a alege în cunoștință de cauză.